dekorativt-baderom-grå-marmorfliser-treverk-badekar-to-servanter

Det er en kjent sak at nordmenn er glad i å pusse opp. Både baderomsmøbler, overflater og deler skiftes ut langt oftere enn nødvendig. Noen liker jevn forandring, andre er glad i å følge moten og vi er tydelig privilegerte her som også på så mange andre områder.

Dersom du derimot ønsker et stilrent bad med lang levealder er dette absolutt mulig og badet trenger slett ikke pusses opp hvert femte eller tiende år. Faktisk har baderomsmøbler generelt ganske lang levealder. Sintef Byggforsk har laget en mal for forventet levealder på baderomsmøbler. Servant, badekar, plastsluk og gulvmonterte vannkossett kan faktisk ha over en mannsalder; 50 år i levealder. Dusjkabinett og varmtvarmsbereder 20 år, blandebatteri og badearmatur hele 15 år.

Skal du pusse opp badet? Dette bør du tenke på.

Når nødvendigheten for utskiftelse av bad faktisk melder seg er det ofte et par hovedgrunner til dette. Behovet for totalrenovering kan forårsakes av dårlig håndtverk ved bygging av bad, feil-, eller ugunstige løsninger, og sist men ikke minst dårlig vedlikehold av baderom.

Godt vedlikehold er avgjørende for at levealderen på baderommet skal være lengst mulig. Dette ligger fullt og helt på forbrukeren.

Jevn rengjøring

Det er helt nødvendig å vaske baderommet rundt en gang i uken. For å unngå misfarging på fliser, fuger og dusjkabinett må man gå over med riktig vaskeutstyr jevnlig. Vær nøye med å se til at badet til en hver tid er helt og uten ødelagte fliser og fuger. Om man jevnlig vasker fliser og fuger vil de bevare det «nye» preget og man vil ha glede av badet lengre. Skrubb, klut og vaskemidler velges etter behov. Merk deg om du trenger ripefrie vaskemidler til fliser, klosett, dører o.l.

Hold fukten unna

Sørg for god ventilasjon på baderommet og spesielt i dusjen. Dersom dette ikke tas på alvor vil det raskt vokse mugg og det kan skape fuktskader i vegger og tak. Tørk også bort overflødige mengder med vann fra baderomsgulvet.

Sørg en gang iblandt for å kontrollere at alt vann går til sluket dersom du har badekar.

Rens sluket

Det er overraskende hvor fort hårrester og lignende samler seg i sluket. Det er lurt å rense sluket jevnlig, slik at det ikke tetter seg. Om det tetter seg, kan det hende at man ikke klarer å rense det selv og en rørlegger må tilkalles. Derfor er det fint å få dette inn i rutinen.

Andre punkter

  • Vannlåsen bør renses 2-4 ganger i året både i dusj og på vaskerom. Løft opp vannlåsen og fjern alle rester. Bruk gjerne en svamp eller skrubb for å få vekk alt smuss. For å unngå lekkasjer bør du også kontrollere om vannlåsen må etterstrammes.
  • Blandebatteriet/vannkranen bør renses årlig da det kan feste seg avleiringer eller smuss. Dette gjøres enkelt ved å skru av filteret på tuppen av blandebatteriet, skylle det og skru det på igjen.
  • Varmtvannsbereder bør sees til jevnlig for å unngå lekkasjer dersom det ikke er montert en waterguard sensor rundt den. I tillegg bør berederen være plassert i et rom med sluk.
  • Silikon bør byttes ut dersom man oppdager misfarging og sprekker. Dette for å unngå lekkasje.

Hold generelt overflatene rene og pene, slik at du raskt kan avdekke feil og mangler. På den måten vil levealderen på baderommet forlenges, se penere og nyere ut over flere år.

Skrevet av helle.vedvik publisert

Et erfarent team med dyktige fagpersoner

Vi i Fredrikstad Rør AS gjør et grundig og samvittighetsfullt arbeid. Kontakt oss om situasjonen er akutt, om du ønsker befaring eller har spørsmål. Vi er på pletten!

Kontakt Oss